Miksi kissakriisi ei helpota?

Jo joitakin vuosia on puhuttu kissakriisistä ja vuosittain hylättävien kissojen suuresta määrästä Suomessa. Iso osa ympäri maata toimivista eläinsuojeluyhdistyksistä on painottanut toimintaansa kissojen hyväksi, mutta siltikään kissakriisi ei ota taittuakseen. Missä syy piilee?

Tietoisuutta kissakriisistä pyrkivät lisäämään ensisijaisesti eläinsuojeluyhdistukset ja muut rescuetahot. Yhdistysten näkyvyys on pitkälti sosiaalisen median ja ylipäätään internetin varassa. Kaikilla kansalaisilla ei ole somessa käyttäjäprofiileja, mikä luonnollisesti rajaa osan ihmisistä somen levittämän tiedon ulkopuolelle.

Iso osa yhdistysten seuraajista jakaa jo saman mielipiteen ja agendan. Ihmiset, jotka tykkäävät eläinsuojeluyhdistysten Facebook-sivuista, ovat jo valmiiksi tietoisia – ainakin osin – muun muassa kissapopulaatioiden ongelmista. Tästä syystä haluaisin itse saada aihetta läpikäytäväksi esimerkiksi työpaikkojen kahvipöytiin ja ajankohtaisiin keskusteluihin somen ulkopuolelle, hyvässä hengessä ja syyllistämättä ketään. Ymmärryksen ja pohdinnan sekä uusien näkökulmien kautta voimme ymmärtää ja oppia paremmin uusia asioita.

Haluaisin saada kissakriisiaihetta läpikäytäväksi esimerkiksi työpaikkojen kahvipöytiin ja ajankohtaisiin keskusteluihin myös somen ulkopuolelle.

Toivon, että yhä useampi uskaltaisi ottaa puheeksi myös tämän erittäin räjähdysherkän aiheen sosiaalisen median ulkopuolella: ilman valvontaa ulkoilevat, leikkaamattomat kissat. Käyttäen mahdollisimman neutraalia kieltä, pyrkien olemaan provosoimatta keskustelukumppania ja provosoitumatta itse. Yleensä keskustelut johtavat parempiin lopputuloksiin, kun molemmat osapuolet pysyvät rauhallisina, keskustelevat asiallisesti ja ainakin pyrkivät asettumaan myös vastapuolen asemaan.

Haastankin sinut keskustelemaan vapaasti ulkoilevan ja leikkaamattoman kissan ongelmallisuudesta vaikkapa vanhemman, isovanhemman, naapurin tai kaverin kanssa!

Voit perustella omaa kantaasi esimerkiksi näin:

  • Valvomatta ulkoileva kissa saa herkemmin tartuntataudin ja sisäloisia.
  • Leikkaamaton kissa ylläpitää populaatioita ja kissakriisiä.
  • Kissa on altis vaaroille; tappelut toisten kissojen kanssa saattavat olla hengenvaarallisia, kissalla on suuri riski jäädä auton alle tai joutua luonnonvaraisen petoeläimen, esimerkiksi ilveksen hampaisiin.
  • Erilaisten tutkimusten valossa on käynyt ilmi, että kissat tappavat vuosittain jopa miljoonia lintuja ulkoillessaan. Lähes kaikki Suomen lintulajit ovat rauhoitettuja, eikä millään tapaa ole hyväksyttävää, että Suomen luontoon kuulumaton haittalaji tappaa lintukantoja mahdollisesti jopa sukupuuton partaalle.

Lisää valvomatta ulkoilevaan kissaan kohdistuvista riskeistä löydät Dewin blogista: https://www.dewinblogi.fi/2020/06/kissan-vapaana-ulkoilun-haitat.html?m=1

Leikkaamaton ulkokissa ylläpitää populaatioita ja kissakriisiä.

Mielipiteet istuvat tiukassa, kun niille on annettu ajatuksissamme jalansijaa, ja jokainen meistä tietää, että mielipiteen muuttaminen voi olla todella vaikeaa. Varsinkin silloin, kun joutuu myöntämään itselleen olleensa väärässä.

Näin ei kuitenkaan pitäisi olla!

Tietoa levittämällä, avoimella keskustelulla ja vastaanottamalla uusia ajatuksia avoimin mielin voimme kehittyä ja laajentaa omaa ajatusmaailmaamme. Näin myös voimme pienin askelin muuttaa maailmaa paremmaksi, sekä meille ihmisille että kissoille ja muille eläimille.


Sanni Artiola