Kissan arvo

Kissan arvo on puhuttanut paljon ja moni on edelleen vanhojen mielipiteidensä vanki, sillä ”aina ennenkin” ovat kissat hengailleet haja-asutusalueilla ulkona, lähinnä ulkovarastoissa ja menneisyyden maatiloilla navetoissa. 

Me ihmiset olemme sillä tavalla hassu laji, että emme tahdo muuttaa vanhoja tapojamme, vaikka hyviä uusia olisikin tarjolla. Olemme mukavuudenhaluisia ja karsastamme muutosta. Jos aina on toimittu samalla tavalla, miksi sitä tulisi muuttaa? 

”Aina ennenkin” ovat kissat hengailleet haja-asutusalueilla ulkona, lähinnä ulkovarastoissa ja menneisyyden maatiloilla navetoissa.

Viimeisen sadan vuoden aikana maailma ja sitä myöten elämämme on muuttunut radikaalisti. Lääketiede, ihmisoikeudet ja teknologia ovat ottaneet jättiläismäisiä askeleita eteenpäin. Usein me ihmiset jäämme jälkeen ja tarkoituksella vastustamme muutosta. Joskus kyseenalaistaminen onkin tarpeen, mutta joskus se tuntuu olevan vain turhan takia poikkiteloin muutoksen tiellä.

Muutokset aiheutuvat siitä, että saamme lisää tietoa asioista. Tieto yleisimmin tulee tieteellisen tutkimuksen kautta, ja tieteen tarkoituksena on selittää ympäröivää maailmaa ja sen ilmiöitä.

Annan muutaman esimerkin:

Suomessa tuli vuonna 1971 voimaan laki, joka määräsi asennettavan turvavyöt kaikkien uusien henkilöautojen etuistuimille. Turvavyön käyttöpakko kirvoitti kansalaisissa vastustusta ja sen väitettiin olevan ”valtion turhaa holhoamista”. Kuitenkin nykyään tiedämme, että turvavyön käyttäminen lieventää vammautumisen riskiä mahdollisen onnettomuuden sattuessa ja parhaimmassa tapauksessa pelastaa ihmishenkiä. Kärjistetty esimerkki, tiedän.

Usein me ihmiset jäämme jälkeen ja tarkoituksella vastustamme muutosta.

Tässä toinen esimerkki:

Vuonna 1976 säädettiin Suomen ensimmäinen tupakkalaki. Tuolloin mm. tupakkatuotteiden ostoikärajaksi asetettiin 16 vuotta. Vasta 1995 se nostettiin 18 vuoteen ja vuonna 2007 tupakointia rajoitettiin ravintoloissa, jolloin se oli sallittua ainoastaan erillisissä tupakkakopeissa. Tämä koettiin jälleen turhana ja holhoavana, ja lailla oli vankat vastustajansa. Muistan itse lapsuudesta risteilylaivoilla vallinneen tupakoista lähtevän sakean savun, ja nykypäivänä vastaava tuntuisi järjettömältä. Lain vastustuksesta huolimatta tupakointi ei ole enää niin sosiaalisesti hyväksyttävää kuin ennen, ja nykypäivänä tupakoivia on koko ajan vähemmän.

Huolimatta esimerkkien kärjistämisestä ja siitä, että ne on haettu niin sanotusti kaukaa, näissä kummassakin on jo nykypäivänä nähtävissä selkeä ero esimerkiksi 20 vuoden takaiseen. Vastarintaa on ollut, mutta hiljalleen muutos on solahtanut osaksi ihmisten arkea. Nyt tuntuisi suorastaan absurdilta, jos suurin osa ihmisistä ajelisi autoillaan ilman turvavöitä. Edellämainituista syistä kehottaisinkin olemaan avoin muutoksille, jotka perustuvat uuteen tietoon.

Nyt tuntuisi suorastaan absurdilta, jos suurin osa ihmisistä ajelisi autoillaan ilman turvavöitä.

Nykyään meillä on jo iso kasa tietoa saatavilla siitä, miksei kissaa ole järkevää pitää ulkona oman onnensa nojassa. Silti monelle monet muut lemmikit ovat arvokkaampia kuin kissa, ja tämä näkyy esimerkiksi eläimille tarjotun ruuan laadussa ja eläinlääkärikäyntien määrässä. Ulkoilevan kissan mahdollisia sairastumisen oireita ei ole helppo nähdä, ja täten eläinlääkärikäyntejä ei suoriteta. Sanotaan, että ”kissa meni piiloon kuolemaan” ja hetken päästä hankitaan uusi tilalle.

Kehotankin pohtimaan seuraavia kysymyksiä itsekseen tai kaverin kanssa:

  • Miksemme päästä koiraa aamukuudelta ulos ja huutele sitä takaisin kotiin sisälle töistä tullessamme, kuten teemme kissojen kohdalla? 
  • Miksi hevosemme laiduntavat aidatuissa, mutta riittävän suurissa tarhoissa, eivätkä vaella villeinä ja vapaina? 
  • Miksi olemme valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja haluamastamme lemmikistä, muttemme ”hiirikissasta”? 
  • Miksi huolehdimme koiriemme rokotukset ja esimerkiksi hevostemme hampaiden raspaukset säännöllisin väliajoin, mutta emme käytä kissaa säännöllisissä rokotuksissa ja hammastarkastuksissa? 
  • Miksi leikkautamme lemmikkimme, joiden emme halua lisääntyvän tai kärsivän turhasta stressistä, mutta useampi kissa liikkuu ulkona leikkaamattomana? 

Ja viimeiseksi:

Miksi muiden lemmikkieläinten arvo on suurempi kuin kissan?


Sanni Artiola