Kissakriisin keskellä

Miten totta hurjat luvut kissakriisistä ovat. Voiko tosiaan olla, että ympärillämme liikkuu kodittomia tuhansittain. Mistä nämä tulevat ja kuka on vastuussa. Luvut ja tarinat tuntuvat epätodellisilta. On helppoa sulkea silmät, helppoa vähätellä, helppoa pitää vapaana kulkevaa kissaa vain vapaasti ulkoilevana ja kääntää selkänsä. Helppo olla uskomatta, että kissoilla on hätä. Vielä helpompaa on kotisohvalta somen maailmassa kommentoida: ”Miksi villejä ei vain lopeteta” ”Armollisempaa olisi antaa eutanasia kuin aiheuttaa kissalle stressiä”.

Todellisuutta ei usko, eikä voi edes kuvitella, ennen kuin vetää eläinsuojelutyön saappaat jalkaansa ja on valmis likaamaan kätensä. Se todellisuus ei lyö päin kasvoja ennen kuin sen on valmis ottamaan vastaan. Tämä kissakriisi ei ole katastrofi vain kissoille, se on katastrofi myös vapaaehtoisille. Heille, jotka juoksevat loukkujen kanssa pitkin maakuntia, menettävät yöuniaan, vuodattavat kyyneleitä menetettyjen vuoksi ja ovat jatkuvasti voimavarojensa äärirajoilla. Ei ole sellaisia sanoja, joka voisi kuvata sitä totuutta, jonka joutuu kohtaamaan, kun ne kissasaappaat vetää jalkaansa.

Mikä sitten on kissan elämän arvo tämän kriisin keskellä. Onko kaikki se ponnistelu, kyyneleet ja turhautuminen sen arvoista. Työtä tehneenä sanon, että on. Jokainen pelastettu on yksi elämä. Se on sille yhdelle kissalle sen ainoa elämä ja se on yhtä arvokas kuin minun elämäni. Samalla tavalla kuin työn raadollisuus, myös sen toinen puoli on mahdollista nähdä vasta, kun lähtee toimintaan mukaan. Vasta kun olet pelastanut elämän, voit ymmärtää mitä se tarkoittaa ja miksi tämä työ on niin tärkeää. Miksi sairaat hoidetaan ja kaikkein arimmillekin annetaan mahdollisuus elää ihmisen rinnalla. Vasta kissasaappaat vedettyäsi jalkaan, ymmärrät mitä on kissakriisi ja mitä on yhden kissan elämän arvo kriisin keskellä.

Me emme voi muuttaa sitä, mistä tämä kriisi on lähtöisin, mutta me voimme muuttaa suuntaa, jotta kriisi loppuu. Lähde mukaan vapaaehtoiseksi, älä käännä selkääsi vaan puutu epäkohtiin. Leikkauta, rokota, siruta, pidä kissa kytkettynä ja valista muita toimimaan samoin. Ole osa muutosta. Vain yhdessä voimme onnistua ja yhdessä meidän on otettava vastuu, jotta tulevaisuus olisi kissoille elämän arvoinen.

Tiina Pirppu