Kissa karkasi

Näitkö kodittoman kissan ulkona tai karkasiko oma kissasi? (Koditon = et tiedä omistajaa varmasti) 

Etsi näiden ohjeiden mukaan. Ohjeet on laadittu lukemattomien karkureiden etsinnän tuloksena. Yleensä etsinnässä ei ole oikotietä, ja nämä ohjeet kertovat, mitä vähintään kannattaa tehdä. Joskus kissa löytyy etsiessä nopeasti, jopa tunneissa, ja melko usein etsintään menee muutama päivä. Mikäli kissa karkasi kodistaan, niin se harvemmin liikkuu kilometriä kauemmas. Jos kissa karkaa esim. kesämökillä tai jossain muualla, se saattaa yrittää lähteä suunnistamaan kotia kohti. Silloinkaan ei kuitenkaan kannata jättää katoamispaikkaa ilman ruokaa, sillä kissa saattaa palata, jos huomaa, ettei osaa suunnistaa kotiinsa. Kannattaa kysyä myös Vainu eläinetsijäkoirista apua. Koira saattaa löytää alueen missä kissa on tai ainakin suunnan minne lähtenyt.

Jos et pysty itse etsimään tai olemaan paikalla etsimässä kuin alkuun, ota heti yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluryhmään ja alueen Karkurit-facebookryhmään. Myös Eläinten pelastusrinki – Koko Suomi Facebookissa ylläpitää eri alueiden vapaaehtoisista listaa. Kyseiseen ryhmään voi myös kirjoittaa avunpyynnön karkurin etsintään. Karkurin kiinnisaamisessa ensimmäiset tunnit ja etenkin ensimmäinen vuorokausi ovat tärkeät. 

Mikäli kissa on luultavasti loukkaantunut pudottuaan ikkunasta tai parvekkeelta tai se karkasi valjaat tai panta kaulassa ja remmi perässä, niin toimi heti!

Jos kissalla oli karatessa valjaat tai kaulapanta (perinteinen, ei turvamalli), jossa kiinni naru tms., niin erittäin todennäköisesti kissa juuttuu kiinni, ja aikaa etsintään on enintään päiviä. Toisin sanoen aikaa on sen verran, minkä kissa selviää syömättä ja juomatta. Tuolloin pyydä apua etsimiseen fb-ryhmistä ja kysele myös lainaan lämpökameraa. Lämpökameroita löytyy todennäköisimmin ainakin paikallisilta metsästysseuroilta ja esim. lintuharrastajilta ja luonnonvaraisten eläinten valokuvaajilta. Edellä mainituilla lienee myös omat fb-ryhmät.

Jos asut kaupunkialueella, käy heti lähialue läpi. Ota mukaan kuivamuonaa pussissa tai kupissa. Jos olet totuttanut kissasi esim. kuivamuonapussin rapinan kuullessaan tulemaan syömään, niin käytä sitä. Tutki kaikki paikat (ulkovarastot, rakennusten alta, kellarit, autojen alta etenkin talvella) 2300 metrin säteellä katoamispaikasta. Kutsu kissaa rauhallisella äänellä ja rapisuta samalla ruokapussia. Kuuntele, vastaako kissa. Katso myös puut ja pensaat, onko kissa kiivennyt sinne. 

Mikäli löydät heti kissasi. Muista, että kissalla on luultavasti intoa jatkaa seikkailua, ja siksi ota kiinniotto varman päälle. Samaten, jos kissa on jo ehtinyt olla ulkona päiviä, tai yrität ottaa kiinni vierasta kissaa.  Lähesty kissaa hitaasti ja puhu rauhallisesti. Katso hiukan kissan viereen ei uhkaavasti silmiin. Älä yritä lähestyä ihan viereen vaan pysähdy vähintään metrien päähän tai heti, kun kissa nousee tai alkaa katseleen ympärilleen. Mene matalaksi ja puhu rauhallisesti samalla kun rapisutat kuivamuonaa tai avaat kissasi herkkuruokapurkin. Kun kissa alkaa lähestyä, niin ripota hiukan ruokaa kantokopan eteen ja vana kopan perälle. Anna kissan rauhassa lähestyä. Älä yritä ottaa kissaa äkkiliikkeellä kiinni, kissa on nopeampi.

Jos et löydä kissaasi heti tai huomasit vasta tuntien kuluttua katoamisen
  • Vie heti tonnikalaa öljyssä (kesällä ei kuivu eikä talvella jäädy) lähelle katoamispaikkaa. Jätä myös kuivamuonaa kipossa ja kesällä vettä. Ruoan jättäminen on erittäin tärkeää! Kissa lähtee etsimään ruokaa heti kun on nälkä, siis 2–4 tunnin kuluessa. 
  • Ruokakipolle täytyy tehdä hajujäljet, jotka auttavat kissaasi löytämään sen. Etenkin kaupungissa kadut ja talojen kulmat ovat vahvasti eri hajujen peitossa.
  • Hajujälki tehdään mielellään sardiinista (haisee voimakkaasti) tai tonnikalasta öljyssä, jos et löydä sardiinia kaupasta. Sardiinisäilyke on yleensä kaupan hyllyssä tonnikalojen vieressä.
  • Sekoita 4–5 dl ruokaöljyä (sitoo hajua ja pysyy paremmin, vaikka sataisi vettä) ja purkki sardiinia tehosekoittimessa tai muulla välineellä sekaisin ja kaada noin litran muoviseen pulloon. Lisää loput vettä. Korkkiin tehdään pieni reikä vasta kun olet paikan päällä tekemässä hajujälkiä, jotta pystyt ensin ravistamaan seosta kunnolla ennen jälkien tekoa.
  • Hajujälkiä vedetään ruokakipolle 2–4 suunnasta. Yksi hajujälki voi olla 2–300 metriä. Älä kuitenkaan tee hajujälkiä missään tapauksessa kadun yli. Älä myöskään tee hajujälkiä päällekkäin. Hajujälki voi olla tippojen tiputtamista, kunhan tipat ovat tiheässä – ei siis tarvitse yhtenäistä vanaa.
Seuraavaksi
  • Jätä raolleen se ovi tai ikkuna, josta kissa karkasi, jos mahdollista.
  • Tee heti tai ainakin saman päivän aikana kuvallisia etsintälappuja (älä mainitse kissasi nimeä). Jos kissalla on hoitoa tai lääkitystä vaativa sairaus, kerro se etsintäilmoituksissa. Jaa lappuja 400 metrin säteellä katoamispaikasta jokaiseen bussipysäkkiin, roskakatoksiin, autokatoksiin, pylväisiin ja sähkökaappeihin; kaikkiin paikkoihin, missä etenkin koirien ulkoiluttajat liikkuvat. Alkuun riittää 40–60 lappua. Laita laput muovisuojiin, joita saa edullisesti marketeista. Laput kannattaa kiinnittää huolella nastoilla ja tolppien ympäri vedetyllä maalarinteipillä. Mikäli kissasta ei ole kuulunut vuorokauteen, niin laajenna laputusaluetta noin kilometriin suuntaansa.
  • Talvella laita lähistön parkkipaikalle lappuja, jossa pyydät autoilijoita tarkistamaan ennen liikkeelle lähtöä auton alustan ja mahdollisesti myös konepellin alta (vähintään kopauttamaan konepeltiä ennen lähtöä). Pakkasella kissa etsii lämpöä, ja esim. aamulla monen auton moottorilämmitin menee päälle. Kissa oppii nopeasti, että juuri liikkunut auto tuottaa lämpöä.
Tee ilmoitus alueen fb-ryhmiin ja paikalliseen löytöeläintaloon (etenkin jos kissallasi ei ole sirua)
  • Jos mahdollista, niin voit myös jättää ulos lähelle ruokakippoa jonkun vaatteesi, jossa on hajuasi, sekä kissasi hiekkalaatikon. Kissa lähtee liikkeelle viimeistään, kun ympäristö vaimenee.
  • Hanki lainaan loukku. Niitä lainavat yleensä alueen eläinsuojeluyhdistykset ja paikalliset löytöeläintalot. Kannattaa kysyä myös apua loukutukseen alueen fb-ryhmistä ja etenkin alueen eläinsuojelu- ja kadonneet kissat -ryhmistä.
  • Myös Facebookin koko Suomen laajuisesta Eläinten pelastusrinki – Koko Suomi voi hyvin löytää alueellasi aktiivisesti toimivia vapaaehtoisia.
  • Tee ilmoitus Facebookin kaupunginalueryhmään (esim. ”Paikkalan puskaradio”) ja paikalliseen kissa kadonnut -ryhmään tai karkurit-ryhmään. Älä kerro kissan nimeä. Muista kertoa yhteystietosi. Jos kissalla on hoitoa tai lääkitystä vaativa sairaus, niin kerro sekin. 
  • Kysy lainaan myös riistakameraa. Silloin näet, käykö kissasi tai joku muu karkuri loukun lähellä. Etenkin talvella ja kesähelteellä ei loukkua voi jättää valvomatta kovin moneksi tunniksi.
  • Loukun ja kameran laittamiselle täytyy hankkia aina alueen haltijan lupa. Taloyhtiöissä luvan voi yleensä antaa isännöitsijä. Jos tämä kieltäytyy, niin ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen.
  • Loukku kannattaa sijoittaa suojaisaan paikkaan esim. pensaan alle lähelle ruokakippoa (jos aloitit ensin ruokinnan ja kissa ehti käydä syömässä). Kissat kulkevat mielellään seinustoja pitkin, mikä kannattaa huomioida heti ruokinnan aloituksessa. 
  • Mikäli loukku on verkkoloukku, se täytyy peittää vaikka pressulla kesällä ja talvipakkasilla lakanalla, ellet saa sijoitettua sitä suojaan sateelta ja tuulelta. 
  • Vaneriloukku on yleensä paras. Kesällä se on sijoitettava ehdottomasti varjoon ja helteellä sitä ei saa jättää päiväksi vartioimatta.
  • Huom! Pentukissoja ei saa koskaan loukuttaa isoilla vaneri- tai supiloukuilla. Pentujen kulkiessa yhdessä saattaa yksi jäädä lujaa sulkeutuvan oven alle, kun toinen pentu astuu loukun sisällä oven laukaisimeen. Jos kyseessä varmasti vain yhden pennun loukutus, niin vaneri- ja supiloukkuja voi käyttää mutta pienen pennun paino ei välttämättä riitä laukaisemaan oven mekanismia ja aina ei välttämättä tule mahdollisuutta uuteen loukutukseen. 

Loukutusta kannattaa jatkaa vähintään viikon ajan kissasta viimeksi tulleen havainnon jälkeen. Laputusta on hyvä laajentaa sekä viedä uusia lappuja mahdollisesti poistettujen tilalle vähintään kuukauden ajan. Facebookin ryhmissä ilmoituksen nostoja ja mahdollisesti uusia muistutusilmoituksia kannattaa tehdä ainakin vuoden ajan. Luovuttaa ei kannata. Kissaa saatetaan pitää luvatta jonkun kotona pitkiäkin aikoja, ja jossain vaiheessa kissa pääsee karkuun. Silloin kissan tullessa loukutetuksi löytöeläintaloon sen siru luetaan, ja saat tiedon kissan löytymisestä, jos tietosi ovat sirurekisterissä kissan omistajana.

Mikäli loukkuun menee koditon kissa 

Jos et tiedä, onko kissa jonkun naapurin, kysy. Muutoin toimita löytökissa aina ja vain löytöeläintaloon. Mikäli et pysty heti viemään kissaa löytöeläintaloon, varaa kissalle paikka tehdä tarpeet ja vähintään vettä.  Päällepäin ei yleensä näe, onko kissa karkuri ja kuinka kauan on ollut karkuteillä, vai mahdollisesti tahallaan heitteille jätetty ja/tai kaltoin kohdeltu eli eläinsuojelutapaus. Myös jos kissa on sairas, sitä ei yleensä näe päällepäin. Moni ulkona liikkuva koditon kissa saattaa näyttää pulskalta ja hyvinvoivalta, mutta on kaikkea muuta. Kissa saattaa olla tiineenä ja synnyttää silloin luultavimmin poikaset ulos. Myös madot ja erilaiset sairaudet saattavat aiheuttaa vatsan turpoamisen, jolloin kissa näyttää pulskalta.

Moni ulkona liikkuva ja hyväkuntoiselta näyttävä kissa on todellisuudessa vailla paikkaa, minne mennä. Tämä on todettu yhä uudestaan jo aivan liian monesti, kun loukutettu kissa on viety löytöeläintaloon odottamaan kotiin hakijaa.

Älä jätä kissaa auttamatta – kissa ei pärjää luonnonvaraisena Suomessa 

Jos et  pysty tai halua auttaa tuntematonta loukkuun jäänyttä kissaa, pyydä apua paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä tai jo aiemmin mainitusta Suomen eläinten pelastusringistä. 

Vähintään jätä kissalle ruokaa ja pyydä aina loukutusapua fb-ryhmistä sekä alueen eläinsuojelulta. Apua yleensä saa, kunhan kysyy riittävän monelta. Useilla eläinsuojelun ryhmillä on todellakin kädet ja jalat täynnä töitä. Siksi vastaus voi olla, että ei nyt ehdi. Kysy siis myös fb-ryhmistä.

Pakkasilla ja kaupungissa ensin autetaan kissaa ja vasta sitten kysellään, kenen se on

Pakkasella  ja vaikka ulkona olisi pari astetta lämmintä, jos sataa räntää tai vettä  kissan energiankulutus on täysin toista luokkaa kuin sisällä lämpimässä. Myös jatkuva ruoan etsintä kuluttaa valtavasti ruoasta saatavaa energiaa ja voimia. Siten kissan elämä on jatkuvaa liikkumista ruokaa etsiessään, lepoon jää vain sellaisia hetkiä, kun ei ole enää voimia jatkaa.

Kaikki kissat eivät osaa saalistaa, eikä saalista aina ole saatavilla, vaikka kissa olisi kuinka taitava. Etenkään talvella ei ole mitä saalistaa, ja lumessa liikkuminen vaikeuttaa huomattavasti etsimistä. Sisäkissoista monet eivät pärjää ulkona, vaikka olisi lämmin. Ne etsivät silti ruokaa, kunnes eivät enää jaksa. 

Monet kissat saavat satunnaisesti ruokaa eri taloista, mutta sisälle niitä ei yleensä päästetä. Ruokkijat tekevät pahan virheen  luullessaan tekevänsä hyvän teon.

Koskaan ei saa ruokkia kissaa, jos ei selvitä omistajaa varmasti tai ota yhteyttä alueen eläinsuojeluun, jotta kissa loukutetaan turvaan. Kissapopulaatiot syntyvät juuri tällä tavoin. Ilman kotia elävät kissat saavat syödäkseen milloin mitäkin (homeisia leipiä, vanhentuneita valmisruokia, perunoiden kuoria yms.) ja pärjäävät juuri ja juuri, mutta paikan levätä ne saavat etsiä ulkoa. Jos löytyy jokin paikka, jossa on edes sateen- ja tuulensuojaa, niin saman paikan löytävät monesti myös muut hylätyt kissat.

Ilman ruokaa kissalla ei ole mitään mahdollisuuksia

Jos näet pakkasilla kissan ulkona, ja yrityksistä huolimatta et saa sitä houkuteltua sisälle syömään ja turvaan, toimi näin kunnes sinä itse tai joku muu vie sen löytöeläintaloon:

  •  Jätä kissalle soveltuvaa märkäruokaa ulos 
  •  Hanki loukku tai pyydä joku loukuttamaan kissa

Mikäli ulkona on useita pakkasasteita, tee kissalle ruokakupin ääreen paikka, missä se on suojassa ja sillä on lämmin. Siihen käy esimerkiksi styroksinen kylmälaukku. Kaiverra siihen kissan mentävä reikä. Peitä laukku jollain niin, että se ei liiku, kun kissa menee sisään. Voit myös laittaa lisäeristystä vaikka huovasta tms. Sisälle voit laittaa kuumavesipullon villasukan sisällä. Vaihda pullot niiden viilennyttyä. 

Jotta kissalla on edes pieni mahdollisuus selvitä, sen täytyy etsiä ruokaa, vaikka olisi kuinka kylmä. Kovalla pakkasella kissalta paleltuu ensin korvat ja tassut.

Jos tiedät, että jossain ulkona on useita kodittomia kissoja ja niillä pentuja, ota heti yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluun. Älä yritä itse kissojen loukutusta. Populaatioissa elävillä kissoilla voi olla sairauksia tai loisia, jotka tarttuvat herkästi. Nämä kissat tarvitsevat avukseen populaatiokissojen loukutukseen erikoistuneita eläinsuojelijoita ja yleensä myös eläinlääkärin.

Kuva: https://pixabay.com

Suomen laajuinen karkurit sivusto

Eri alueilla ja kaupungeilla on omat löytöeläinsivunsa, jossa löytyneiden kissojen kuvat on nähtävissä 14vrk. Ei kuitenkaan kaikilla. Siksi kannattaa etsiä facesta alueen kadonneet tai karkurit nimellä olevia ryhmiä, joissa voit jakaa etsintäilmoitusta kissastasi. Moni ottaa kuvia vapaana kulkevista kissoista, ja laittaa kuvat noihin ryhmiin.

Ohessa muutamia facen karkurit ryhmiä. Lisää voit etsiä tästä.

Karkurit – Suomi

Karkurit – Helsinki, Espoo, Vantaa

Karkurit – Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula

Karkuteillä: Keski-Suomi

Lemmikit karkuteillä: Pirkanmaa ja Satakunta

Karkuteillä: Satakunta

Karkurit Turku ja Lähiseutu

Karkurit – Päijät-Häme

Karkuteillä: Varsinais-Suomi

Karkuteillä: Kymenlääni

Karkurit Ylöjärvi